“Náufragos”: un amor del Madrid dels 80 a la Barcelona dels 90

Alejandra i Julio es coneixen als anys 80 en una facultat de Madrid quan els dos són uns estudiants una mica perduts. Deu anys després es retroben a la Barcelona dels anys 90, una ciutat en plena ebullició que s’està preparant per ser seu olímpica. Ha passat una dècada i les circumstàncies familiars i laborals els han fet emprendre camins molt diferents, però en part Alejandra i Julio encara són aquells dos joves perduts que s’havien conegut a la universitat i el retrobament ho farà evident…

naufragos-portada

Aquests dos instants de trobada marcaran les vides dels dos protagonistes, sempre viuran pensant en allò que va poder ser, però no passarà. La història de Alejandra i Julio és en part una història d’amor, però també ens explica el pas al món adult, la importància de les primeres experiències, la família, la joventut, els somnis, les expectatives i la realitat en la qual no sabem com, però acabem vivint: és una història de nostàlgia com ho és la novel·la “Nada” de Carmen Laforet, que és la cita amb què comença aquest còmic. De fet, la història té moltes altres referències a llibres – com Moby Dick-, música, cinema, fanzines… que són les petites coses que fan que Alejandra i Julio es coneguin per primer cop.

naufragos-interior

Náufragos” és un còmic de línia clara que juga amb dos colors per separar els diferents moments, perquè el lector pugui avançar i retrocedir en el temps sense cap dificultat: el Madrid dels anys 80, de la “movida”, de la facultat, dels barris d’on van néixer els protagonistes, es respira la calor de l’estiu tant a les plenes sales de concert madrilenyes com a les escapades a la platja… està pintat en tons marrons i sèpia, com les fotografies antigues; en canvi la Barcelona dels 90, la ciutat preolímpica, una ciutat plena de vida, plena de gent, és de tons blaus. Aquests tons blaus fan sentir el fred i la brisa marina. Els colors escollits també estan lligats amb l’estat d’ànim dels protagonistes, el color més càlid retrata un moment en què tot és possible, els protagonistes tenen tantes ganes de viure que es pot sentir l’espurna que senten, en canvi la fredor del blau sembla que no només estigui a les pàgines, sinó que Alejandra després de tots aquests anys de decepcions porti el fred dins del cos.

naufragos-esboc

“Náufragos” ha guanyat el premi Fnac Salamandra Graphic d’enguany –la seva novena edició- que s’atorga a una novel·la gràfica inèdita d’autor jove espanyol. Els seus autors Laura Pérez i Pablo Monforte són dissenyadors i il·lustradors que ja han destacat en diferents obres recopilatòries de joves artistes espanyols.

naufragos-autors

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s