Editorial Lumen: gener de 2017

L’hoste del mes de gener és una editorial veïna de Casa Usher i amb la que des del principi de la llibreria hem tingut un lligam molt especial: el nostre primer club de lectura (el setembre del 2015) va ser amb la novel·la “El león dormido” de Marian Izaguirre, i tant l’autora com l’editora Silvia Querini ens van acompanyar aquella tarda en l’estrena del club.
leon-dormido-club
L’editorial Lumen es va refundar a Barcelona l’any 1960 i des d’aquell moment s’ha dedicat a formar el seu catàleg amb noves veus i autors clàssics rescatats de l’oblit (els premis Nobel de Literatura Ernest Hemingway, Doris Lessing i Toni Morrison són alguns dels autors que podem trobar en el fons de l’editorial). Durant quaranta anys l’escriptora Esther Tusquets va estar al capdavant d’aquesta editorial oferint als lectors les obres d’autors llatinoamericans com Pablo Neruda o Quino, espanyols com José Agustín Goytisolo i traduccions d’autors capitals com James Joyce o Umberto Eco. Silvia Querini, l’actual editora de Lumen (que ara forma part del grup Penguin Random House), segueix amb la mateixa filosofia i en els darrers anys en el seu catàleg podem trobar-hi autors com Alejandra Pizarnik, Jorge Luis Borges, Juan Marsé, Jeanette Wintterson o Cynthia Ozick, entre molts altres.
El catàleg de Lumen és una miscel·lània d’interessos, gèneres i autors: dins de la ficció, hi ha novel·les, antologia de relats, novel·les negres i històriques, també en el catàleg hi ha espai per la poesia, els llibres il·lustrats, els còmics (va ser l’editorial Lumen qui va publicar les tires de Mafalda). Però Lumen també publica assaig literari, biografies, llibres sobre art, cinema i música. Un exemple d’aquesta varietat són tots els llibres que l’editorial ha publicat de la cantautora americana Patti Smith, des de les seves lletres fins a les seves obres de ficció, així com part de les seves memòries. I si hi ha uns llibres per què Lumen aposta clarament, és per les dones narradores que han passat més desapercebudes que altres autors en llengua castellana: a més d’autores canòniques com Virginia Woolf, Louisa May Alcott o Flannery O’Connor, l’editorial aposta per autores més desconegudes com Marian Izaguirre. També són nombroses les biografies de dones que hi ha en el seu catàleg (Coco Chanel, Diane Keaton, Maria Callas, entre d’altres), així com autores de còmic (Maitena, Moderna de Pueblo o Agustina Guerrero).

Tres autores de Lumen:
Elena Ferrante:
L’autora més misteriosa dels últims anys ha escrit una tetralogia sobre dues amigues, Lila i Lenù, que ha enganxat a milers de lectors (ara ja s’ha descobert que darrere d’aquest pseudònim s’hi amagava la traductora italiana Anita Raja). La història comença amb “La amiga estupenda” quan les coneixem durant la seva infantesa en un barri napolità als anys 40; continua a “Un mal nombre” on Lila i Lenù ja tenen setze anys i encara que les seves vides segueixen camins molt diferents, la seva amistat creix en intensitat i complicitat; el tercer volum és “Las deudas del cuerpo” on trobem ja a dues dones que la vida les ha distanciat, però encara se senten unides de certa manera pel lligam dels seus orígens; i finalment el desenllaç de la tetralogia a “La nina perdida” on es torna al punt d’inici de “La amiga estupenda” amb el fet que desencadena el torrent de records de les dues amigues. L’editorial també ha publicat el volum “Crónicas del desamor” amb tres novel·les curtes de l’autora que a Itàlia ja han donat lloc a tres pel·lícules de cinema independent.
ferrantes

Alejandra Pizarnik:
Lumen ha publicat tota l’obra de l’escriptora argentina en tres volums. Un dedicat a la prosa, que reuneix tant els seus relats com els textos de crítica literària que Pizarnik havia publicat en diverses revistes. Un altre amb els seus diaris, un volum de gairebé mil pàgines on som testimonis dels seus pensaments més íntims, de la seva relació amb autors contemporanis, com el seu gran amic Julio Cortázar i de com va passar els dies abans del seu suïcidi. I aquest Nadal s’acaba de publicar una nova edició de la seva poesia completa, tant els poemes publicats en vida de l’autora, com aquells inèdits en el moment de la seva mort compilats a partir dels seus manuscrits.
cortazar-i-pizarnik
Virgina Woolf:
Lumen ha dedicat a l’autora anglesa una Biblioteca Virginia Woolf en la que a més de publicar totes les seves novel·les més famoses (“Las olas“, “Al faro“, “Orlando”…) també hi trobarem les més desconegudes (Los años” o “Entre actos“, per exemple), així com els seus assajos: els que reflexionen sobre literatura i escriptura com “El lector común” o “Tres guineas“, o la biografia del seu mestre i amic “Roger Fry“. A més d’aquestes edicions, Lumen ha il·lustrat un parell de textos curts de Woolf en la seva col·lecció d’àlbums: “Un cuarto propio” amb els dibuixos de Becca Stadtlander i “La fiesta de la señora Dalloway” amb pròleg de Bimba Bosé i il·lustracions de Yelena Bryksenkova.
dalloway

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s