Ruta literària Joan Brossa: “Del 7 a la Z: poesia, alfabet, cinema i resistència”

Joan Brossa escrivint a l'estudi d'el Carrer Alfons XII. Autor: Roman Farré

Joan Brossa escrivint a l’estudi d’el Carrer Alfons XII. Autor: Roman Farré

Hem organitzar conjuntament amb la Fundació Joan Brossa una ruta literària sobre el poeta pel barri de sant Gervasi el proper divendres 11 de novembre a les 17,30h.

Aquest itinerari urbà ens permetrà recorre la petjada de Joan Brossa pel barri: podrem veure alguns dels poemes corporis i visuals més amagats, així com coneixerem alguns dels indrets on va viure i treballar. Tot això acompanyat de la lectura de poemes o proses en que el poeta parla d’aquests indrets, sota el guiatge de Cristina Company.

Plaça Molina (lloc de trobada, divendres 11 de novembre a les 17.30h), a la plaça d’homenatge a la revista “Deu al Set”

‘Vaig conèixer Joan Ponç per casualitat. Quan era al pis d’Alfons XII i havia de telefonar, ho feia a la farmàcia que hi havia a baix. Un dia vaig entrar amb una monografia del Douanier Rousseau sota el braç, que m’havia deixat en Prats. I el fill del farmacèutic, en Caldés, va dir: “Oh, el Rousseau!” I jo li vaig preguntar: “Però, que el coneixes?” “I tant si conec el Rousseau –em va replicar–, perquè vaig en una tertúlia d’artistes, que ens reunim a La Campana, també hi ha un noi que val molt; es diu Joan Ponç i viu aquí a prop.” Aleshores li vaig fer saber que m’agradaria coneixe’l. Pocs dies després me’l va presentar. Ara no recordo si va ser al meu pis; la veritat és que no hi rebia gaire gent: només alguna noia, el meu cosí, en Puig o l’Aulèstia. Immediatament em vaig adonar que en Ponç era un tipus insòlit i li vaig confessar: “M’agradaria veure el que fas.” Em va convidar a casa seva, sobre la plaça Molina, i m’ensenyà uns arlequins i unes natures mortes. Eren expressionistes a la manera de Rouault. Li vaig dir que m’agradava la que portava una etiqueta enganxada a l’ampolla, tal com feien els cubistes.’ (Permanyer, “Brossa x Brossa”, La Campana, Barcelona, 1992)

Primers domicilis del poeta (c/ Alfons XII, 65 i 67):

Com que la tieta tenia una habitació lliure, a principis dels cinquanta Brossa va instal·lar en aquest pis, on havia viscut fins a la guerra, el primer estudi. Hi ha fotografies que el mostren aquí, treballant, escrivint els poemes a llapis fins que no eren definitius, aleshores els copiava amb ploma, sobre tot tipus de papers reaprofitats. També és aquí on va desenvolupar, per dir-ho així, el seu mètode d’arxiu i de treball: un ordre particular en què la majoria hi veiem profund desordre, l’acumulació de tota mena de coses amb el pretext de fer ús de materials pobres en els seus poemes objecte, el muntatge dels llibres com si fossin pel·lícules, en la línia del que es coneix com “art pobre”.

Estudi del carrer Balmes, 206

La infantesa i la joventut de Brossa estan lligades al barri de Sant Gervasi. Hi va néixer, hi va viure i s’hi relacionà amb els amics. I la tardor del 1958 Brossa va instal•lar el seu estudi en un àtic d’un edifici situat a la cantonada entre Balmes i Travessera de Gràcia. Hi entrava per la porta del número 84 de la Travessera, la del servei, i per pujar s’havia d’utilitzar el muntacàrregues. Va néixer aquí una de les imatges més difoses del poeta, que el mostren assegut en un balancí entre munts de paper, com si volgués fer honor al que pot significar el seu cognom. En aquest estudi Brossa hi escrivia, hi rebia els amics i hi arxivava tot allò que pensava que podia ser-li útil per fer els seus poemes. El va mantenir obert fins a la mort, per bé que d’ençà dels 80 en feia un ús més aviat escenogràfic –quan algú el volia entrevistar, per exemple– que real (ja disposava de l’estudi al barri del Guinardó).

Antiga seu de la Filmoteca de Catalunya

Tot i que molta gent ho desconeix, Joan Brossa va tenir una relació molt intensa amb el cinema en general i la Filmoteca de Catalunya en particular. El poeta assistia gairebé diàriament a l’antiga sala de la Filmoteca situada a la Travessera de Gràcia i sempre seia a la mateixa butaca. És per això que la sala Chomón de la Filmoteca actual conté una butaca vermella, la ‘butaca de Joan Brossa’, un petit homenatge en forma de poema visual dedicat a l’artista cinèfil. Però Joan Brossa va participar de l’art cinematogràfic molt més activament que com a simple espectador. Va col.laborar significativament en diverses pel·lícules com “No compteu amb els dits”, “Umbracle” o “Foc al càntir”.

“Lletres fugitives” de 1998, al Cercle de Lectors

En inaugurar aquesta seu l’any 1998, els responsables van demanar a Brossa un poema corpori per il·lustrar-ne l’entrada. Brossa va recórrer a la matèria primera amb què treballa el món editorial, l’alfabet, d’altra banda tan present a l’obra de Brossa. Aquestes Lletres fugitives són, doncs, un abecedari (que el poeta arrenglera en el primer nivell del vestíbul) del qual han fugit tres lletres, que ens espien des d’un indret o altre del vestíbul. No hi falten unes lletres qualssevol: hi falta la A (omnipresent a l’obra de Brossa), porta d’entrada al coneixement, la Ç que distingeix la llengua catalana i la X, símbol de la incògnita (ens permet descobrir allò que no sabem a través de les lletres). Com no podia ser d’una altra manera, l’alfabet, l’abecedari, és una constant en l’obra de Brossa (essència de la seva poesia). Una de les coses que no sabem és què se n’ha fet d’aquestes tres lletres. Per Brossa, l’alfabet era l’origen del llenguatge, l’alfabet aplega els signes que fan possible la comunicació i alhora és una forma simbòlica del coneixement.

“El Llagost” al Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics

Diuen que en algunes cultures índies el llagost és un símbol de la saviesa. Brossa recorre a aquest símbol, en les potes dentades del qual és fàcil, a més, llegir dues A, la primera lletra de l’alfabet, símbol del coneixement, i compartida per arquitectes i aparelladors. El llagost corona una façana que vesteix amb les lletres del nom del Col·legi, però endreçades alfabèticament i acolorides. Brossa torna a jugar amb els recursos alfabètics i els colors. Això li permetia, en aquest cas, donar vida i personalitat a una façana poc lluminosa

Llibreria Casa Usher (final de la ruta)

Recital poètic a la llibreria, acompanyat d’un vaset de vins. A la llibreria podreu trobar a la venta els llibres de Joan Brossa editats per la Fundació.

Preu: 10€ per persona (inclou un recull literari i una carpeta brossiana, i una copa de vi a la llibreria).

Places limitades.

Inscripcions al correu electrònic jbarnes@fundaciojoanbrossa.cat o al telèfon 934589994

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s